A város, ahol a fekete macska nem hoz balszerencsét
2019. április 05. írta: silvitaylor

A város, ahol a fekete macska nem hoz balszerencsét

avagy kalandozások Rigában

Amikor bejelentettük, hogy a február utolsó hétvégéjét Rigában töltjük, kérdő tekintetekkel találtuk magunkat szembe: De miért pont Rigában? Miért, mi van Rigában? És hirtelen felindulásból mindenkinek csak annyit tudtam válaszolni, hogy osztriga és Riga Balzsam, ami máris két megdönthetetlenül jó érv, de igazságtalan lenne ennyivel elintézni, mert a lett főváros igazán többet tartogat ennél! Úgyhogy következzen egy virtuális utazás a Baltikum legnagyobb városába, ahol Napóleon katonái visszavonulót fújtak, és nem csak sötétben fekete minden macska! 

img_7711_2.JPG

A közel 700 ezer lakosával Riga a Baltikum legnépesebb városának számít. A turisták által sem annyira felkapott még, bár 2018-ban az 5. legjobb európai desztinációnak választották, ami igencsak arra utal, hogy inkább csak egy méltatlanul háttérbe szorult turisztikai célpontról, mintsem egy érdektelen városkáról van szó! A látnivalók jelentős része Riga óvárosában található, gyalog pedig minden nevezetesség bejárható. Az óváros a Világörökség része, és nem véletlenül. Olyan kis területre koncentrálódik olyan sok szépség, hogy az embernek ideje sincs egyszerre feldolgoznia Riga esszenciáját. 

1. Cat House

És ha már Riga, és fekete macska, akkor hol máshol is kezdhetnénk virtuális túránkat, mint az első ránézésreimg_7724_4.JPGteljes átlagosnak tűnő sárga háztömbnél, aminek a tetejére felpillantva váratlanul egy fekete macskát ábrázoló szobor tekint le ránk. A legenda szerint a szobrok egy kereskedő ötletes bosszújának szüleményei. Miután elutasították felvételét a kereskedői céhbe, ő a sérelmét úgy fejezte ki, hogy két fekete macskát ábrázoló szobrot állíttatott a ház tetejére, mely macskáknak a popója igen, pontosan, a régi kereskedelmi céh épülete felé tekint. Igazán kifejező! A fekete macska persze azóta Riga jelképévé vált, és akármilyen ajándéktárgyat is szeretnél hazavinni, fogsz találni fekete macskás verzióban is, az tuti!

2. House of the Blackheads

img_7743_2.JPG

 

...vagyis a feketefejűek háza. Riga ikonikus épületegyüttese, ami a 14. században épült, és bár a II. világháborúban bombatalálat érte, azóta az újjáépítésnek és a folyamatos renoválásnak köszönhetően újra teljes szépségében csodálható meg. Nevét építtetőjéről, a feketefejűek testvériségéről kapta, ami akkoriban helyi nőtlen kereskedők csoportosulása volt.

 

 

3. Riga Central Market

Kevés autentikusabb helyet tudok elképzelni, ahol az ember igazán belesimulhat egy másik országimage-1.jpg mindennapjaiba, mint a piac, kihagyhatatlan program, akárhol is járunk. De különösen igaz ez Rigára, ahol a legnagyobb piac található Európában, ami szintén a Világörökség részét képezi. Maga az épület négy óriási, "újrahasznosított" Zeppelin hangárból áll, belül pedig elképesztő forgatag. Rengeteg autentikus termékkel, isteni sajtok, vajak, joghurtok, rozskenyerek, lazac és kaviár, ameddig a szem ellát. A legkülönfélébb zöldségek, gyümölcsök, végeláthatatlan sorokban. Vörösáfonya, frissen, nem aszalva, és vörösáfonyalé, ettől azonban óva intek mindenkit, aki nem kellően elszánt, hogy magába öntsön 2 dl antioxidáns-koncentrátumot, mert egyébként valami elképesztően, rettenetesen savanyú. De ha már arra jár az ember, akkor egy próbát megér!

4. Three brothers

latvia-3725627_1280.jpg

 

Vagyis a három fivér. Méginkább három hajdanán élt fivérnek a három házikója. Riga Óvárosa tele van régebbnél régebbi kis épületekkel, melyek közül a legrégebbinek ez a három lakóházból álló kis komplexum számít, valamikor a 15. század végéből.

 

+1. Bastejkalna park

Ez az én személyes kedvencem. Ez a kis park Riga szívében található, a lett szabadságharc emlékműve körül. Keresztülszeli egy bájos hajózható városi csatorna, a Pilsētas kanāls, a partján néhány miniatűr pagodaszerű építménnyel, felette tündéri hidakkal, amik az örök szerelmet jelképező lakatoktól roskadoznak. Így februárban a park meglehetősen kopár, de ősszel, amikor ezer színben pompázó levelek borítják a fákat olyan, mintha Riga közepén egy mesebeli erdőbe csöppennénk!

Ha kiélveztük Riga minden rejtett szépségét, akkor érdemes a pályaudvar felé vennünk az irányt, ahonnan 20-30 percenként indulnak vonaton a Balti-tenger partján fekvő Jurmala nevű városkába. Azon túl, hogy kilométereken át tudunk fel-alá sétálni a homokos tengerparton, megcsodálhatjuk az orosz mintára épült nyaraló faházikókat, azaz az ezerféle színű és formájú dácsákat. Ne mulasszunk el pelmenyit és büdös (de finom) heringet enni, és némi autentikus lett (azaz Riga Balzsam), vagy éppen orosz (azaz vodka) itallal koccintatni arra, hogy ismét felfedeztük Európa egy szerethető szegletét. Az előbbivel mindenesetre érdemes óvatosan bánni, mert a legenda szerint Napóleon harc- és italedzett katonáit is a helyiek gyakori Riga Balzsam-kínálásban megnyilvánuló vendégszeretete tartóztatta fel, aminek következtében csúfos kudarcot vallottak a Baltikum meghódításával. Úgyhogy amikor a pincér szeme felcsillan, és visszakérdez, hogy biztosan a local poison-ból kérünk-e, legyünk elővigyázatosak, nehogy a Grande Armée sorsára jutva ne vágyjunk vissza a Baltikumba, mert Riga megér egy látogatást, többet pedig még inkább!

img_7715.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://perpetuum-mobile.blog.hu/api/trackback/id/tr4214669987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása