4+1 dolog, amiért Barcelona nem is olyan jó hely!
2018. december 17. írta: silvitaylor

4+1 dolog, amiért Barcelona nem is olyan jó hely!

(Vigyázat, a következő bejegyzés nyomokban iróniát tartalmaz. Komolyan venni sem egészében, sem részleteiben, saját felelősségre sem ajánlott!)

Barcelona. Katalónia fővárosa, a Földközi-tenger partvidékének egyik ékköve. Népszerű turistacélpont. Az emberek a világ minden pontjáról özönlenek, az év minden szakában, hogy megcsodálják Gaudí híres neves építészeti csodáit, végigsétáljanak a Ramblán és elmerüljenek a La Boqueria piaci forgatagában. Ha beütjük a város nevét az internetes böngészőnkbe számtalan úti beszámolót találunk. Tuti tippekbe, kihagyhatatlan élményekbe és akciós utazási ajánlatokba botlunk. Mire ez a nagy felhajtás, kérdeztük mi is, és elhatároztuk, hogy utána járunk. 2018 őszén négy nap erejéig a katalán főváros vendégszeretetét élveztük. És egyre csak ámultunk... de tényleg, mire ez a nagy felhajtás?

1. Egy befejezetlen épület a leghíresebb látnivalója!img_6625_1.JPG

De most komolyan, ki hallott már ilyet? Naponta turisták hada tolong a Sagrada Família körül, és benne is, hogy megcsodálja ezt az amúgy félkész templomot. Amik körül daruk állnak. És folyamatosan, megállás nélkül zajlik az építkezés...szinte már vártuk, hogy csak védőfelszerelésben lehet látogatni, mégiscsak építési terület. De azért a bejárathoz kiállítottak egy makettet, ami majd az elkészült templomot ábrázolja. Praktikus megoldás tulajdonképpen, mind időben, mint pénzben gazdaságosabb! Bár 2026-ra elvileg az eredeti is elkészül, Gaudí halálának 100. évfordulójára! Hát én azt mondom, nyugtával dicsérjük a napot!

2. Egy laikus számára is komolytalannak tűnő építészeti megoldások...

A Sagrada Família befejezetlenségét még megbocsájtottuk Gaudínak, mégiscsak nagyot álmodott, és a XX. század elején még nem voltak olyan fejlett építészeti technológiák, amik lehetővé tették volna, hogy egy ilyen nagyszabású építészeti remekmű egy emberöltő alatt elkészüljön. Na de a közönséges lakóházak, a Casa Batlló és a Casa Milá, ahol még véletlenül sem találtunk egy normális, egyenes falat sem... img_6589.JPGnem győztük fogni a fejünket. Girbegurba vonalak, lehetetlen formájú ablakok, amiket mosni kész katasztrófa lehet, jobbra balra dőlő falak, még egy épkézláb könyvespolcot sem lehetne felfúrni rájuk! Így már mindjárt értettük, hogy a Casa Batllóban miért egy virtuális túrát kellett tennünk, és egy okostelefon képernyőjén keresztül kellett nézelődnünk ahelyett, hogy korhű bútorokkal berendezték volna az egészet... mint ugye minden tisztességes műemlék jellegű épületet! A látogatás után aggódni is kezdtünk... ha építkezésre kerül majd a sor, gondosan többször is át kell tanulmányoznunk a tervrajzokat, nehogy egy hasonló stílust képviselő építész kezei között szegény Batlló és Milá család sorsára jussunk!

3. És a cleaneating az smafu?

Hát igen, a négy nap legnehezebb része... Manapság, amikor a csapból is a cleaneating és a healthylifestyle folyik, az instagramon pedig százszámra gyűlnek a lájkok ezekre a hashtagekre akkor is, ha csak egy felszeletelt avokádó van a képen, nekünk ki kellett lépnünk a komfortzónánkból, magunk mögött kellett hagynunk a tudatos táplálkozásunkat, és szét kellett néznünk Barcelonában, hogy mit is tudunk mi itt enni! És hát a a helyzet nagyon elkeserítő volt... egymást érték a pékségek, amiknek a polcain szinte túlcsordultak a frissen sült, omlós, vajas, csokis croissant-ok, a kívül roppanós, belül pihepuha baguette-ek, a serrano sonkás szendvicsek, és mindezekhez még a legmenőbb helyeken is csak kb. 1,5 euróért egy café con leche-t is ihatott az ember. (Merthogy náluk nincs kapucsínó, bármennyire is próbálkoztam az elején, de ez a teljes kávé ugyanolyan krémes és habos és... de hagyjuk is!) Döbbenten álltunk és értetlenül néztük egymásra... hát itt még senki sem hallott a mindenmentesről...?

img_2351_1.jpg

Néhány friss croissant-nal a gyomrunkban, és az egekbe emelkedett vércukorszintünkkel a piac felé vettük az irányt, ez volt az utolsó reményünk, talán a La Boqueria végre nem okoz majd csalódást. Mondanom sem kell, hogy tévedtünk. Gyengébb idegzetűeknek ajánlott csak az első néhány bódéig jutni, amiken halomban állnak a csodálatos, hazai boltok polcain még sohasem látott gyümölcsök, friss, isteni mangók, sárkánygyümölcsök és érett avokádók, hatalmas szemű gránátalmák és minden, ami csak szem-szájnak ingere. A horror a piac belsejébe hatolva kezdődik. A halaspultokkal. Erről írni sem tudok, még mindig felkavar. (Mindenesetre egyetek osztrigát. Mert friss és csodálatos, előttünk bontják fel, megcitromozzák, és voilá.) Az embernek itt minden tengeri állat iránt érzett empátiáját a sutba kell dobnia, ha nem akar sírva elszaladni. És amikor saláta formájában fogyasztottam a vízi élővilág talán legokosabb lakóját, a polipot, tudtam, hogy a lelkiismeretemmel majd egyedül nekem kell elszámolnom.

  4. És a földrajzi fekvést tényleg komolyan gondoltátok?

img_2384.jpgA különböző sokkhatások után ezen már szinte meg sem lepődtünk. A tengerpart egy dolog, eleve kiakasztó, most döntsük már el, hogy tengerpart vagy nagyváros, ugye... gondolsz egyet, és munka után leugrassz a homokos tengerpartra, úszni egyet a Földközi-tengerben? Ki hallott már ilyen abszurditást. Egy rendes ember, ha strandolni akar, elmegy szépen nyaralni, aztán strandol kitartóan egész héten, akkor is, ha ezért szénné kell égnie a napon!Mert az vállalás, az igen! De ez? Az egyetemi órák után hazafelé kicsit lenézünk a partra, kicsit röpizünk, kicsit élvezzük az életet? Mi ez a mértéktelen hedonizmus? Ja, és nyilván nem csak nyáron, ugye... hanem még októberben is! Ősszel! Vagy pláne kora tavasszal! Ebben a városban még tisztességesen fázni sem lehet egyet?! És akkor a pálmafákról, a szabadon röpködő papagájokról, és a szikrázó napsütésről inkább ne is beszéljünk... 

+1 Barcelona után már semmi sem lesz a régi

Oké, kifogytam a kamuindokokból. Barcelona annyira magával ragad, és annyira bele lehet szeretni, hogy igen, miután az ember hazajön, hetekig egyszerűen semmi sem lesz a régi. Mert egyszerűen hiányozni fog minden kis apróság! Hogy ott miért működnek dolgok úgy, itthon pedig miért így. Hogy ott miért vannak olyan ízek, miért süt úgy a Nap és amúgy is... menjünk már vissza! És mégis, ez az, ami minden utazásban jó is. És ez az, ami a következő utazásra is elindít. Úgy érezzük, hogy utána már semmi sem a régi, de valójában mi nem leszünk a régiek, hanem sokkal többek és gazdagabbak leszünk a világ összes kis szeletkéjével, amit valaha is bejárunk!

img_6648.JPG

Komolyra fordítva a szót, Barcelona csodálatos város, szerintem látni kell, az útikönyvek nem túloznak, Gaudí mesterművei bámulatosak, a város gyönyörű, a tengerpart eszméletlen, a katalánok kedvesek, az ízek mennyeiek. Valahogy ebben a városban fúzionál minden, amiket eddig külön-külön tapasztaltam meg különböző helyeken, különféle utazások során. Tipp: jó jó, hogy hazavisszük magunkkal a város emlékét, de a bőröndben érdemes azért néhány érett, piaci mangót is! A reptéri biztonságiak majd megállítanak miatta, tanakodnak, hogy mit látnak, de ha erre felkészülve előre szólunk, akkor egy elnéző mosolygás keretében gond nélkül hazaengednek mangóstul, mindenestül!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://perpetuum-mobile.blog.hu/api/trackback/id/tr514485904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyallampolgar 2018.12.19. 10:10:31

Azért a 4 indoknál is átjött az irónia. Jó az a Barcelona tényleg.

Brix 2018.12.19. 10:34:23

A város túlzsúfolt, kicsit szemetes, a tengervíz nem igazán tiszta , de ami a legnagyobb baj: rengeteg a zsebtolvaj, amit a hatóságok tolerálnak, a rossz törvényeknek köszönhetően...

Hari Seldon 2 2018.12.19. 11:15:16

Igen, még télen sem lehet "fázni rendesen" ...
- Ellenben nyáron folymatosan forróság van.

György Pogány 2018.12.19. 12:18:14

Van hozzászólók között akinek "az édes szar is keserű " ... vagy nem ismerik az irónia szó jelentését,, persze ott is van árnyék ( bőven ).

hintalo 2018.12.19. 12:45:35

De jó, hogy végigolvastam és nem kezdetem el 3. pont körül pampogni :D

hari8o 2018.12.19. 12:52:17

@Brix: ha te nem kommenteled ezt be, en teszem. eddig minusz 1 taska. de legalabb ide biztosan megterul egy utasbiztositas.

sdani 2018.12.19. 16:40:44

Nem csoda, hogy a helyiek utaljak a turistakat. :D

naty77 2018.12.19. 20:18:06

@Brix: Engem a metrón próbáltak kirabolni, konkrétan a táskám kinyitásával, a hering tömegben észre nem vettem volna. Csak a táska volt trükkös több kapoccsal és esélytelen felnyitni. :) Viszont mindezt látta a szabadnapos (civilruhás? nem értettem akkor ott hirtelen) rendőr, aki elkapta a leszálló tolvajt megkérdezett engem megvan-e mindenem és addig állt a metró ajtóban előre jelezve, hogy nem indulhat el a metró, amíg nem nyugtattam meg, hogy nem tudta felnyitni a táskám és mindenem megvan.
(Gaudiba szerelmes lettem és irigylem a metróval a tengerpartra sztorit, a férjem pedig bármikor menne, ha meccsre is adnak jegyet :D )
süti beállítások módosítása